Çelik Takı Ne İle Temizlenir?

Çelik Takı Ne İle Temizlenir?

Takılar zamanla kararır. Ancak kararma için yararlı temizleme yöntemleri bulunur. İşte mücevherlerinizi nasıl temizleyeceğiniz.

En güzel mücevher parçalarında bile zamanla çirkin plaklar oluşturabilir. Ve kuyumcudaki temizleme pahalı olabilir. Neyse ki burada size yardım edebiliriz! Bu basit ev yöntemleri mücevherlerimizin yeniden parlamasını sağlıyor.

Takı Temizleme: Altın Takı

Altın takılarda asla agresif temizlik maddeleri, sert fırçalar veya sert bezler kullanmamalısınız. Altın çok yumuşak bir metal olduğu için kolayca çizebilirsiniz.

  • Kabartma tozu: Yumuşak bir mikrofiber bez üzerine biraz kabartma tozu serpin ve mücevher parçasını tekrar parlayana kadar ovalayın. Ardından temiz su altında durulamanız yeterlidir. Kabartma tozu özellikle kararmış altın takılar için kullanışlıdır.
  • Bulaşık deterjanı: Bir kase ılık suya birkaç damla bulaşık deterjanı veya biraz yumuşak sabun ekleyin ve temizlenecek takıları içine yerleştirin. Yaklaşık 15 dakika sonra onları çıkarabilir ve bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Yavaşça diş fırçası ile temizleyin. Ardından ılık suyla durulayın ve yumuşak bir bezle kurulayın. Sonra takınızı bir parlatma bezi ile parlatabilirsiniz. Bunu kısaca cilalama işlemine benzetebilirsiniz.

Takı Temizleme: Gümüş Takı

  • Kabartma tozu: Bu evde kullanılan çare, gümüşün nazikçe işlenmesi için de idealdir. Gümüş takıları temizlemek istiyorsanız, biraz su ile karıştırın ve karışımı yumuşak bir fırça ile ovalayın. Yaklaşık 30 dakika sonra suyla durulayın ve mücevherleriniz yeni gibi parlasın. Kabartma tozu takıda sizin farketmediğiniz diğer lekeleri de temizleyebilir. Örneğin kırmızı şarap lekelerini çıkarmak ve yağ lekelerini çıkarmak için kullanabilirsiniz.
  • Alüminyum folyo:  Kimya dersinde öğrendiklerimiz gibi bir numara. Bir kasenin içerisine önce bir parça alüminyum folyo daha sonra ise sıcak bir su koyun. İçine bir çay kaşığı tuz eritin ve kararmış gümüş takılarınızı içine koyun. Tuz ve alüminyum bir mıknatıs gibi hareket eder ve mücevherinizdeki plak ve renk bozulmalarını çeker. Alüminyum folyo siyaha dönecek ve takılarınız tekrar gümüşe dönecek. Ardından ılık su ile durulama işlemine geçebilirsiniz. 
  • Diş macunu: Diş macunu , kararmış mücevher parçaları için de uygundur. Gümüş takıların üzerine biraz sürün ve yumuşak bir bez veya fırça ile ovalayın. Ardından suyla durulayın ve her zamanki gibi kurutun. İlk etapta gümüş takılar üzerinde leke ve kir oluşmasını önlemek için önleyici tedbirler alabiliriz. 

Takı Temizleme: Değerli Taş Takı 

  • Yumuşak Değerli Taşlar: Mücevherlerinizi temizlerken sert mi yoksa yumuşak değerli taşlarla mı uğraştığınızı göz önünde bulundurmalısınız. Yumuşak taşlar çok hassastır ve güvenli tarafta olmak için agresif temizlik maddeleri ve hatta sabun kullanmaktan kaçınmalısınız. Temizlik için sadece ılık su ve yumuşak bir diş fırçası kullanın. 
  • Sert Değerli Taşlar: Elmas, yakut veya safir gibi daha sağlam değerli taşları ılık suya koyabilir ve birkaç damla hafif bulaşık deterjanı ekleyebilirsiniz. Çerçevedeki boşlukları yumuşak kıllara sahip bir fırça ile dikkatli bir şekilde işleyebilirsiniz. Yaklaşık beş dakika sonra takıları kurutabilir ve parlatabilirsiniz.

Takı Temizleme: İnci Takılar

  • Hassas incileri temizlerken ayrıca agresif temizlik maddeleri veya sert nesneler kullanmamalısınız. Nazik, pH nötr bebek sabunu burada devreye girer. Bu yöntem kanıtlanmıştır. Mücevherleri temizlemek için yumuşak bir bezi sabunlu suya batırın ve inci mücevherleri nazikçe ovalayın. İnciler için güvenli olduğundan emin olun. İnci takıları da düzenli olarak yumuşak bir bezle cilalamalısınız.

Gördüğünüz gibi kararmış takılarınızı evde güvenle temizlemek için birçok yöntem bulunuyor. Takı çeşidinize göre sizin için en uygun olan yöntemi tercih ederek takılarınızı kolaylıkla eski haline getirebilirsiniz.

Etiketler: ervalina
Haziran 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı