Mücevher imalatında en değerli ve kaliteli metaller kullanılır, ancak sadece altın veya gümüş gibi değerli metaller değil çelik de kastedilmektedir. Paslanmaz çelik, mücevherat için özellikle sağlam ve görsel olarak çekici bir temel malzeme olabilir. Bu terim, özellikle yüksek düzeyde saflığa sahip çelik türlerini özetlemektedir. Çelik için bu, malzemedeki belirli fosfor ve kükürt bileşenlerinin %0,025 değerini geçmemesi gerektiği anlamına gelir. Paslanmaz çelik genellikle paslanmazdır, ancak bu bir sınıflandırma özelliği olarak kabul edilemez, çünkü paslanmaz çelik de paslanabilir ve paslanmaz olmayan çelik de paslanmaz olabilir. Bir çeliğin paslanmaz çelik olup olmadığını belirlemek için yeterli kriter, alaşım bileşenlerinin kesin olarak tanımlanabilir oranıdır.
Örneğin, üretim sürecinde alüminyum veya silikon gibi diğer metallerin ayrıldığı yüksek saflıkta çelikler paslanmaz çelik olarak kabul edilir. Bununla birlikte, paslanmaz çelik ayrıca en yaygın alaşım bileşenleri olan krom, molibden, titanyum veya niyobyum ile bir alaşım olabilir. Paslanmaz çelik yüksek kimyasal dirence sahiptir, sorunsuz işlenebilir ve çekici bir görünüme sahiptir; onu yüksek kaliteli mücevherler için mükemmel bir temel malzeme yapan tüm nitelikler kendisinde mevcuttur.
Paslanmaz Çeliğin Avantajları
Kullanımda çok yönlü ve son derece esnek - paslanmaz çeliğin yaygın olarak bilinen adı budur. Dolayısıyla kuyumculuk sektörünün de bu malzemeyi kendisi için keşfetmesi şaşırtıcı değil. Paslanmaz çelikten yapılmış takılar çok serttir ve bu nedenle çizilmeye karşı örn. örneğin gümüş veya altın gibi alternatiflere göre çok daha dayanıklıdır. Ayrıca paslanmaz çelik korozyona dayanıklıdır, örneğin gümüş takılar gibi oksitlenmez ve bakımı son derece kolaydır. Paslanmaz çeliğin başka bir olumlu özelliği daha vardır: çevreleyen ortamdan (hava, su ve diğer maddeler) gelen oksijenle temas yoluyla, çelik yüzeyinde ince bir krom oksit tabakası oluşur. Bu katman, alttaki çeliği diğer dış etkilerden korur. Yüzey hasar görürse bu krom oksit tabakası oksijenin etkisiyle otomatik olarak oluşur.
Kaplamalar ile Uyumludur
Paslanmaz çelik kuyumculuk sektörünün vazgeçilmezi haline gelmiştir ve oldukça popülerdir. Paslanmaz çeliğin gri-gümüş rengi çok sayıda stile ve görünüme uygundur. Farklı renkteki kaplamalarla paslanmaz çelik takılar daha da fazla şekilde birleştirilebilir. Bunlar gündelik siyah ve açık gümüşten modern pembe altın ve zarif sarı altına kadar çeşitlilik gösterir. Paslanmazkaplama olarak da adlandırılan böyle bir kaplama, farklı teknikler kullanılarak elde edilebilir. İnce bir metal folyo üzerinde yuvarlayarak, daldırarak, kaynak yaparak veya döküm yaparak. Oldukça dayanıklı olan iyon kaplama bu günlerde özellikle revaçta. Bu işlemde önce yüzey iyon bombardımanı ile temizlenir. Bir evaporatör kaynağı, kaplanacak malzemeyi istenen metalle buharlaştırır. Başlangıç ürünü üzerinde bir katman oluşur. Bu işlem sırasında kaplanacak metal yüksek derecede ısıtılır. Kaplamanın amacı, rengi değiştirmenin yanı sıra malzemeye daha fazla aşınma direnci kazandırmaktır.
Paslanmaz Çeliğin Uygun Bakımı
Paslanmaz çeliğin bakımı kesinlikle kolaydır ve su, yumuşak sabun ve tüy bırakmayan bir bezle kolayca temizlenebilir. Parlak yüzeyler ile daha da güzel bir parlaklık vermek için pamuk yünü kullanabilirsiniz. Zamanla parlaklaşan mat yüzeyler, matlaştırma yapağı denilen bir şeyle işlemden geçirilebilir. Elbette paslanmaz çelik takılar da ultrasonik bir cihazda temizlenebilir.
Genel Bilgi
Mücevherat günlük hayatın bir nesnesidir ve bu nedenle fiziksel ve iklimsel etkilere maruz kalmaktadır. Bu etkiler takıya aktarılabilir ve çizik gibi izler bırakabilir. Daha önce mat olan yüzeyler zamanla parlak hale gelebilirken, parlak takılar da zamanla mat görünebilir. Mücevherin yapıldığı herhangi bir malzeme aşınma belirtileri gösterebilir. Bunlar mücevheri benzersiz ve dolayısıyla kişisel bir mücevher parçası yapar.